Fokhagymapor(Allium sativum)

Fokhagymapor(Allium sativum)
  • Levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok, szószok, kolbászáruk készítéséhez, a legtöbb húspác és fűszerkeverékek már-már kötelező alkotóeleme, a curry egyik meghatározó alkotó eleme.
  • A fokhagyma az amarilliszfélék családjába tartozó faj.
  • Gyógy- és fűszernövény, melynek hagymája fogyasztható.
  • Elő- és Dél-Ázsiában őshonos, Magyarországon is termesztik.
  • Különleges ízjavító hatása miatt az egész világon kedvelik.
  • A középkorban is gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki. Erős antibakteriális és gombaölő hatása van.
  • A fokhagyma tartalmaz még szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, valamint több vitamint (A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin), amiknek köszönhetően erős antioxidáns hatást fejt ki.
  • A komplex összetevőknek köszönhetően jelentős immunrendszer-erősítő hatást is megfigyeltek.
  • Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az ajoén adja.
  • A modern orvostudomány igazolta a fokhagyma vérnyomáscsökkentő (2 Hgmm-el csökkenti a vérnyomást egy gerezd fokhagyma), baktérium-, vírus- és gombaellenes, emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, epe- és májműködést elősegítő hatását.