| - Termék ismertető
- Felhasználási javaslat
- Minden fűszeres magyaros étel kihagyhatatlan fűszere a paprika.
- A fűszerpaprika-őrlemény, más néven őrölt fűszerpaprika, vagy pirospaprika.
- A magyar gasztronómia jellegzetes fűszere, de számos más országban is használják.
- Világhírűvé vált a kalocsai és a szegedi fűszerpaprika-őrlemény.
- A magyar fűszerpaprika-őrleményeket az érzékszervi tulajdonságok, a fizikai, a fizikai-kémiai, illetve a kémiai jellemzők alapján a következő minőségi csoportokba (minőségekbe) kell sorolni: különleges, csemege, édesnemes, rózsa.
- Az importból származó paprika őrlemény megnevezése: Első osztályú fűszerpaprika őrlemény, ha a címkén így van feltüntetve, ebből lehet tudni, hogy a paprika importból származik.
- Sajnos nagyon sokan megtévesztik a vásárlókat azzal, hogy a származási helyet nem tüntetik fel.
- A cégünk importból származó Első osztályú fűszerpaprika őrleményt forgalmaz (180 ASTA) ami mindenben megfelel a jelenleg érvényes Élelmiszer Biztonsági Előírásoknak.
- Az ASTA nemzetközi szabvány szerint meghatározott jelölés, ami a paprika festéktartalmára utal.
- A paprikában minél több a piros szín, annál magasabb az ASTA értéke.
- Szín érték szerinti besorolás:
- 60-80 ASTA Rózsa minőségű.
- 80-100 ASTA Édesnemes minőségű.
- 100-120 ASTA Csemege minőségű.
- 120 fölött ASTA Különleges minőségű.
- Ugyanilyen fontos a kapszaicin tartalom szerinti csoportosítás is, mely szerint lehet a fűszerpaprika:
- - csípősségmentes - a kapszaicin tartalom 100 mg/kg alatti,
- - enyhén csípős, magyaros jellegű - ha a kapszaicin tartalom 100-200 mg/kg között van és,
- - csípős - ha a kapszaicin tartalom meghaladja a 200 mg/kg mennyiséget.
|