Fűszerpaprika- őrlemény(Capsicum annuum)

Fűszerpaprika- őrlemény(Capsicum annuum)
  • Minden fűszeres magyaros étel kihagyhatatlan fűszere a paprika.
  • A fűszerpaprika-őrlemény, más néven őrölt fűszerpaprika, vagy pirospaprika.
  • A magyar gasztronómia jellegzetes fűszere, de számos más országban is használják.
  • Világhírűvé vált a kalocsai és a szegedi fűszerpaprika-őrlemény.
  • A magyar fűszerpaprika-őrleményeket az érzékszervi tulajdonságok, a fizikai, a fizikai-kémiai, illetve a kémiai jellemzők alapján a következő minőségi csoportokba (minőségekbe) kell sorolni: különleges, csemege, édesnemes, rózsa.
  • Az importból származó paprika őrlemény megnevezése: Első osztályú fűszerpaprika őrlemény, ha a címkén így van feltüntetve, ebből lehet tudni, hogy a paprika importból származik.
  • Sajnos nagyon sokan megtévesztik a vásárlókat azzal, hogy a származási helyet nem tüntetik fel.
  • A cégünk importból származó Első osztályú fűszerpaprika őrleményt forgalmaz (180 ASTA) ami mindenben megfelel a jelenleg érvényes Élelmiszer Biztonsági Előírásoknak.
  • Az ASTA nemzetközi szabvány szerint meghatározott jelölés, ami a paprika festéktartalmára utal.
  • A paprikában minél több a piros szín, annál magasabb az ASTA értéke.
  • Szín érték szerinti besorolás:
  • 60-80 ASTA Rózsa minőségű.
  • 80-100 ASTA Édesnemes minőségű.
  • 100-120 ASTA Csemege minőségű.
  • 120 fölött ASTA Különleges minőségű.
  • Ugyanilyen fontos a kapszaicin tartalom szerinti csoportosítás is, mely szerint lehet a fűszerpaprika:
  • - csípősségmentes - a kapszaicin tartalom 100 mg/kg alatti,
  • - enyhén csípős, magyaros jellegű - ha a kapszaicin tartalom 100-200 mg/kg között van és,
  • - csípős - ha a kapszaicin tartalom meghaladja a 200 mg/kg mennyiséget.