Feketebors (Piper nigrum)

Feketebors (Piper nigrum)
  • A magyarok által legközkedveltebb ételek ízesítéséhez is használják: gulyásleves, pörkölt, töltött káposzta, kolbász és szalámi féleségek.
  • Észak-Indiában, Singapore és Malabár vidékén honos, Ázsiában és Dél-
  • Amerikában termesztett cserje.
  • A feketebors egy mindenki számára ismert és az egyik legnépszerűbb fűszerek egyike.
  • A zöld, fehér, fekete és pirosbors mind ugyanazon növények ugyanazon része, csak eltérő érési fázisban szüretelik őket.
  • Az igazi feketeborshoz a teljesen érett borsszemet kell betakarítani, mikor már vörösé válnak.
  • Amikor a cserje kifejlődött, de még éretlen állapotban van, leszüretelik a szemeit, melyeket hosszan a napon szárítanak ki. Így nyerik el sötét vagy fekete színüket.
  • A növény virágaiból előbb zöld és piros, végül barna bogyófüzérek fejlődnek, amelyek a kiszáradás során feketévé válnak.
  • Jellemző fűszerszagú, csípős ízű.
  • A magyaros ételek egyik kihagyhatatlan fűszere a papirka és a fokhagyma mellett.