Kakkukfű (Thymus)

Kakkukfű (Thymus)
  • Felhasználása ajánlott: sültek, ragulevesek, főzelékek, növényi ecetek készítéséhez.
  • A kakukkfű az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség.
  • Afrika mérsékelt övi területein honosak.
  • Népies nevei: balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor.
  • Magyarországon főleg a mészkőhegységekben és a szárazabb, füves réteken nő, de a kertekben termesztett kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) is könnyen elvadulhat.
  • Jellegzetes illatát követve a réteken, erdők szélén könnyen megtalálhatjuk.
  • Vágva és morzsolva forgalmazzák.
  • Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel ízét. Illóolajainak megőrzése érdekében jól zárható edényben kell tartani.
  • Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is.